Veiksmes stāsti

“SKIM Gardumi” nopērkami arī Igaunijā

“SKIM Gardumi” ir vienīgais uzņēmums Latvijā un pasaulē, kas ražo veselīgas kazu un aitu piena sūkalu želejkonfektes, kā arī citus inovatīvus, videi un cilvēkam draudzīgus produktus. Uzņēmuma produkcija ir nišas produkcija, kas tiek tirgota tirdziņos un sociālo tīklu platformās, un nu nopērkama arī Igaunijā.

2020. gada vasarā Olga Blumbaha vērsās pie Eiropas Biznesa atbalsta tīkla (EEN), jo, lai arī uzņēmumam vietējā mērogā bija atpazīstams zīmols un katru gadu produkcijas pārdošanas apjomi pieauga, mājražotāja vēlējās paplašināt gan vietējos sadarbības tīklus un pārdošanas kanālus, gan ar sadarbības partneru starpniecību virzīt uzņēmuma produkciju starptautiskajos tirgos.

EEN rekomendēja uzņēmumam piedalīties Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē “Riga Food 2020” stendā “Inovācija Pārtikai” un starptautiskajā kontaktbiržā, lai vienlaikus veicinātu gan atpazīstamību vietējā tirgū, gan nodibinātu jaunus kontaktus un virzītu savu produkciju ārvalsts tirgos. Tāpat EEN rekomendēja veikt tehnoloģiju un inovācijas auditus, lai identificētu uzņēmuma priekšrocības un iespējamos vājos attīstības posmus.

Dalība izstādē “Riga Food 2020” atnesa Olgai ne tikai lielu atpazīstamību un jaunus tirdzniecības partnerus, tajā skaitā arī sadarbību ar beziepakojuma veikaliem Igaunijas pilsētās Tallinā un Tartu, bet arī jaunus draugus un sadarbības partnerus no Inovācijas stenda dalībnieku vidus. Piemēram, sadarbībā ar SIA “Bendiku Piena aitas” – 2020. gada izstādes “Riga Food” Inovācijas Pārtikai stenda dalībnieku, tapa aitu piena želejkonfektes.

Vidēji gadā uzņēmums izgatavo ap pus tonnu želejkonfekšu, 300 litru sīrupa un 30 kilogramu sāli ar piedevām. Dabisko izejvielu pārstrādes process ir darbietilpīgs, bet produkcija ir tirgū ļoti pieprasīta. Mājražotāja Olga Blumbaha plāno arī turpmāk izstrādāt jaunas receptes, vienlaikus nodrošinot produkcijas nemainīgu kvalitāti.

Lai iedvesmotu citus mazos uzņēmējus Eiropā, 2022. gada nogalē Enterprise Europe Network uzņēma video sižetu par Olgas panākumiem.